GENEL
BİLGİLER
Yüzölçümü:
6.934 km²
Nüfus:
499.087
(1990)
İl
Trafik No:
28
Doğu
Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Giresun bir yarımada üzerine kurulmuştur.
Giresun, Anadolu'nun kuzeydoğusunda, yeşille mavinin kucaklaştığı Karadeniz'in
inci kentlerinden birisidir. Doğal ve tarihi değerler açısından turizme oldukça
elverişli bulunan Giresun'un bakir ormanları, yaylaları ve akarsuları ilgi
çekicidir.
İLÇELER:
Giresun
ilinin ilçeleri; Alucra, Bulancak, Çamoluk, Çanakçı,
Dereli, Doğankent, Espiye,
Eynesil, Görele, Güce, Kesap, Piraziz, Şebinkarahisar, Tirebolu ve Yağlıdere'dir.
Alucra:
İl merkezine 131 km. uzaklıktadır. Kamışlı Kilisesi, Sivri Tepesi, Gelin Kaya,
İkizler Tepesi, Kızlar Kalesi gezilebilecek önemli yerlerdir. Yeşilyurt ve Aktepe köylerinde maden suyu kaynakları bulunmaktadır.
Ayrıca Acısu ve Tepesidelik
mağaraları meşhurdur. Yaylaları arasında Çakrak,
Güllüce ve Akyatak yaylaları önemlidir. Alucra İlçesi
yakınında bulunan Tümülüsler muhtemelen M.Ö.8.
yüzyıldan kalmadır.
Bulancak:
Giresun il merkezine Samsun yönünde 14 km. uzaklıkta bulunan bir sahil
ilçesidir. İlçede Acısu, Kaya Kilisesi, Burunucu Cami ve Çeşmesi, Merkez Eski Camii ve Demircili
Kemer Köprüsü görülebilir.
Çamoluk:
İl
merkezine uzaklığı yaklaşık 145 km.dir. İlçenin görülebilecek önemli yerleri
Kaledere ve Hacıahmetoğlu
köylerindeki kale kalıntılarıdır.
Çanakçı:
İl merkezine 78 km. uzaklıktadır. İlçenin Kuşköyü
Şenlikleri görülmeye değerdir. Kuşköy'de her yıl 25
Haziran' da düzenlenen Kuşdili Festivali izlenmeye değerdir. Kuşköyü halkının kendi aralarında ıslıkla haberleşip
anlaşmaları yerli ve yabancı turistlerce ve basın mensuplarınca büyük ilgi
görmektedir.
Dereli:
Giresun il merkezine 32 km. uzaklıktadır. Hisar Köyü'ndeki Meryemana Manastırı, Kuşluhan
Kalesi, Akkaya Köyü'ndeki Çobankayası resimleri, Çal Köyü girişindeki Demirkapı mevkiinde yolun altından dar bir kapıdan girilen
tarihi geçit ve bu alanda saray kalıntıları taş döşeli yollar ve yazılı kayalar
görülebilir. Yine Kızıltaş Köyü'ndeki H. Mustafa
Türbesi ve mezarı gezilebilir. Dereli ilçesinde Aksu deresi üzerine kurulmuş çok
sayıda kemer köprü de ilgi çekicidir.
Doğankent:
Tirebolu İlçesi'nden sahile 30 km. uzaklıkta Gümüşhane sınırında bulunur. Harşıt Çayı Vadisi üzerinde kurulan ilçede çok sayıda
akarsuyun varlığı dikkat çekicidir. Dandı Köyü Kalesi ve olağanüstü doğasıyla
görülmeye değer köşelerdir.
Espiye:
Giresun il merkezine olan uzaklığı 33 km.dir. İlçede birinci derecede Arkeolojik
Sit Alanı olarak ilan edilen Andoz Kalesi, ilçeye ayrı bir güzellik katmaktadır. Espiye Merkez Cami, Şahinyuva
Köyü'ndeki kilise, Ağanın Köprüsü, Harova Köprüsü,
Sınır Köprüsü ve Ericek Köprüsü adıyla anılan kemer
köprüler dikkat çekicidir. Espiye'de ayrıca ilçeye 4
km. uzaklıkta Zefre mevkiinde Cenevizlilerden kaldığı
söylenen bir tersane kalıntısı da bulunmaktadır.
Giresun'a
ulaşım kara ve denizyolu ile sağlanmaktadır.
Karayolu
: Giresun
iline ulaşım sahil kesiminden geçen güzel manzaralı devlet karayolu ile
sağlanmaktadır.
Otogar
Tel : (+90-454) 215 01 27
Denizyolu
: Kent
merkezinde bulunan Giresun Limanı'nın beş rıhtımı
bulunmaktadır.
Liman
Tel : (+90-454) 216 11 06
Giresun
Adası
Giresun
Adası Karadeniz'in tek adası olan Giresun Adası kıyıdan bir mil açıkta yer
almaktadır. 40.000 metrekare alana sahip olan ada, Aksu şenliklerinde ve yaz
aylarında özel seferlerle ziyaret edilmektedir.
Geleneksel
Giresun Evleri
Kalenin
güneydoğusunda yer alan ve Zeytinlik Mahallesi adını alan semt eski tarihi
Giresun evlerinden oluşur. Korunmaya alınmıştır ve ziyaretçilerin uğrak yeridir.
Eski evlere meraklı olanlar için gezilip görülecek ilginç bir semttir.
Kaleler
Giresun
Kalesi:
Oldukça zengin bir tarihi kültüre sahip olan kale, şehrin merkezine kurulmuştur.
Kalede Milli Mücadele Kahramanı Topal Osman Ağa'nın anıt mezarı, tarihi saray
kalıntıları, mağaralar, kaba taşlarla örülmüş surlar ve taş kabartmalar
görülebilecek önemli noktalardır
Kilise
ve Türbeler
Katolik
Kilisesi:
(Çocuk Kütüphanesi )Çınarlar mahallesinde Çocuk Kütüphanesi olarak hizmet veren
bina 18. yy. gotik mimarisi tarzında inşa edilmiştir. Günümüze kadar özgün
yapısını korumuştur.
Seyyit
Vakkas Türbesi:
Kapu Mahallesi'nde bulunan 19. yy.dan kalma bir
türbedir. Fatih Sultan Mehmet zamanında büyük yararlılıklar gösteren ve bir
çatışma sırasında şehit düşen uç beyi Seyyit Vakkas'a aittir. Kendisi 15.yy.da yaşamış olmasına rağmen
türbesi 19. yy.da yaptırılmıştır
Plajlar
Giresun
kentinin doğu ve batısındaki sahiller kilometrelerce uzayıp giden doğal plajlar
durumundadır. Kent merkezine yaklaşık 5 km. uzaklıkta yer alan, Arif Kumaş,
Giresun, Belediye, Emniyet, Tabya ve Jandarma plajları Giresun'un başlıca
plajlarıdır. Giresun'da kamping yapılacak plajlar Arif Kumaş, Bulancak Belediye,
Keşap Düzköy Belediye Plajı,
Tirebolu Plajıdır. Ayrıca yaz aylarında Giresun Adası ile Giresun Limanı
arasında her akşam Mavi Tur düzenlenmektedir.
Kaplıcalar
Giresun
doğal maden suları ile de ünlüdür. İnişdibi Madensuyu,
Çaldağ Maden Suyu; Batlama
Deresi üzerindedir. Şişelenmesi yapılarak pazarlanan bu maden suları, böbrek
taşlarına iyi gelmekte, hazmı kolaylaştırmaktadır. Pınarlar Maden Suyu,
Şebinkarahisar yolu üzerinde Kulakkaya yol ayrımında
bulunmaktadır.
Giresun
Yaylaları
Kümbet
Yaylası
Ulaşım:
Giresun'un 52 km. güneyinde Dereli İlçe sınırlarındadır. Dereli ilçesine kadar
30 km. yol asfalt, Dereli-Kümbet Yaylası arası 22 km. ham toprak yol olup, yaz
aylarında dolmuşlarla gidilebilir. Kümbet yayla gezisi gidiş İkisu, dönüş Güdül üzerinden yapılırsa, çok güzel manzaralar
görülebilir.
Özellikler:
1. 640 m. rakımlı yaylada alt yapı hizmetleri tamamlanmıştır. PTT acentesi,
sağlık ocağı, bakkal, kasap, manav, et lokantası, fırın, kır kahvesi, ve oto
tamircisi hizmet vermektedir.
Aymaç
tepesi, Melikli obası, Yavuzkemal gibi çok sayıda
yayladan oluşan Kümbet yaylaları kamp ve piknik alanı olarak yoğun
kullanılmaktadır. Kümbet'in 2 km. batısındaki Aymaç
eşsiz bir zirvedir. Aymaç'da Temmuz ayının ikinci
pazar günü yayla şenlikleri yapılmaktadır. Temmuz ayının üçüncü cumartesi günü
Sis dağı Otçu şenlikleri yapılmaktadır.
Kümbet
yaylasında, el dokuması kolan ve örme sepet satılmaktadır. Kasaplarda sadece
kuzu eti satılması, Kümbet yaylasının özelliklerinden biridir.
Konaklama-Yeme-İçme:
Yaylada 10 yataklı bir otel bulunmaktadır. Temel ihtiyaçlar yayladan
karşılanabilir. Kümbet yaylasının bir Km. kuzeyinde orman içinde Salon çayırı
mevkiinde, Orman işletmesi kamp tesislerinden yararlanılabilir.
Hanalanı
(Kulakkaya) Yaylası
Ulaşım:
Giresun'un güneyin de yer alan yaylaya 38 kilometrelik toprak yolla
ulaşılmaktadır. Yaylaya gitmek için Bektaş yaylasına
giden dolmuşlar kullanılabilir.
Özellikler:
1. 500 m. rakımlı yayla doğal botanik parkı özelliği taşımaktadır. Tamamen bakir
durumdadır.
Konaklama-Yeme-İçme:
Yayla evleri yöre halkı tarafından kullanılmaktadır. Kamp kurmak isteyenler
çadır ve temel ihtiyaç malzemelerini beraberinde getirmelidir.
Melikli
Obası Yaylası
Ulaşım:
Giresun'un 40 km. güneyinde bulunan yaylaya, Giresun'dan minübüslerle gidilebilir.
Özellikler:
1. 500 m. yüksekliktedir. 2 km. yakınında bulunan Yavuzkemal beldesindeki sağlık ve PTT hizmetlerinden
yararlanılabilir.
Konaklama-Yeme-İçme:
Konaklama için kamp malzemeleri getirilmelidir. Yayladan et ve süt mamulleri,
ekmek, yumurta satın alınabilir.
Bektaş
Yaylası
Ulaşım:
Giresun'un 59 km. güneyinde, toprak yolla ulaşılan yaylaya yaz kış minibüs
bulunmaktadır.
Özellikler:
2. 000 m. yükseklikte bulunan yayla ağaç yetişme sınırı üzerindedir. Yol
üzerinde bulunan Despot kayası ve Gelin kayası birer doğa harikasıdır. Bektaş yaylasının 1 km. doğusundaki Kurttepe mevkii, kışın kayak yapmaya uygundur.
Elektrik,
su, PTT gibi altyapıya sahip olan yaylada; bakkal, kasap, fırın ve kır kahveleri
bulunmaktadır.
Konaklama-Yeme-İçme:
Yaylada 2 yıldızlı 72 yataklı otel bulunmaktadır. Ayrıca, Alçakbel orman içi dinlenme ve piknik alanında bulunan 3
adet dağ evi, çocuk parkı ve restauranttan
faydalanılabilir.
Mesire
Yerleri
Giresun-Trabzon
sahil yolu üzerinde ve Giresun kent merkezine yaklaşık 4 km. mesafede bulunan
Aksu Deresi Ağzı'nda da gezi eğlenme ve dinlenme amacıyla binlerce kişi bir
araya gelir. Halen her yıl 20-23 Mayıs tarihleri arasında tertiplenen "AKSU
ŞENLİKLERİ" ile yüzlerce yıllık geçmişe sahip Mayıs Yedisi geleneği yaşatılmaya
çalışılmaktadır.
Sportif
Etkinlikler
Giresun'a
60 km. uzaklıktaki Karagöller dağ silsilesi yürüyüş
sporu için çok elverişlidir. En önemli parkurlar; Eğribel-Çoban Bağırtan, Turna Ovası-Kümbet, Eğribel-Avşar Obası-Sağrak Gölü, Kırklar Tepesi-Karagöl Tepesi-Aygır Gölü-Elmalı Obası. Yürüyüş parkurları
rakımı 2.250 metrenin üzerindedir.
Müzeler
Gogora
Kilisesi - Müze: 18. yüzyılda yapılmış olan ve halen müze
olarak kullanılan kilise şehrin karayolu kenarında bulunmaktadır. Müzenin içinde
antik eserler, taş kabartmalar, eski tarihlerde kullanılan silah, giysi ve para
örnekleri sergilenmektedir.
Kuvâ-yı Milliye Ve Osman Ağa Müzesi: Milli
Mücadelede Giresunlu Kuvâ-yı
Milliye kahramanlarımızın anılarını yaşatacak resim, büst ve belgeler
bulunmaktadır. Müzede tarihi Giresun fotoğrafları, Atatürk' ün Muhafız Alayı
Komutanı Topal Osman Ağa ve Giresun uşaklarının fotoğrafları ile Giresunlu
şehitlerin fotoğrafları yer almaktadır. Ayrıca Topal Osman Ağa'nın ve Binbaşı
Hüseyin Avni Alpaslan'ın büstleri ile tarihi tüfek,
tabanca ve kitaplar bulunmaktadır.
Müze
Tel : (+90-454) 212 13 22
Şehir,
Aksu ve Batlama Vadileri arasında denize doğru sokulan
bir yarımada üzerinde kurulmuştur. Doğu Karadeniz'in tek adası olan Giresun
Adası sahilden yaklaşık 2 km. uzaklıktadır. Giresun ve çevresindeki dağlar,
vadiler ve dik kıyılar geniş yer kaplar. İl topraklarının omurgasını teşkil eden
Giresun Dağları kıyıdan 50-60 km. uzaklıkta denize paralel bir duvar halinde
uzanarak ili bir çok yerden farklı iki kesime ayırır.
Giresun
iklimi bitkilerin yaşayıp gelişmesine elverişli olduğundan, ormanlar deniz
kıyısından başlayarak 2000 metre kadar yükselir, bölgenin karayele açık olması
bitki örtüsünün gür olmasını sağlar. İlin güney bölgelerinde daha çok bozkır
bitki örtüsü ön plana çıkar.
Giresun'un
yer aldığı Doğu Karadeniz Bölgesi ülkenin en çok yağış alan bölgesidir. İklim
özellikleri ve doğal bitki örtüsü bakımından Giresun'un kuzey ve güney kısımları
birbirinden farklılık gösterir. Ilıman iklimin hakim olduğu ilde yazlar
genellikle orta sıcaklıkta kışlar ise ılık geçer.
Hititlerden
sonra, Frig, Miletos,
Bizans,Selçuklu ve Osmanlılar şehre hakim olmuşlardır.
Giresun
denilince akla karalahana ve hamsi gelir. Bunun yanında mısır unundan yiyecekler
yapılır. Yemeklerden bazıları; Karalahana Çorbası, Karalahana Diblesi, Isırgan Püresi, Mısır Ekmeği, Fasulye Turşusu,
Kiraz Duzlaması ve Pezik
Mıhlamasıdır.
Giresun'dan
Yemek Tarifleri
Isırganotu
çorbası
Malzemeler:
250
gr. ısırganotu
1
adet büyük boy soğan
1
yemek kaşığı sıvıyağ
2
yemek kaşığı un
2
kahve fincanı su
2
kahve fincanı süt
1
yumurta sarısı
2
yemek kaşığı krema veya süzme yoğurt
2
yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
tuz
karabiber
Hazırlanışı:
İncecik doğranmış soğan hafif ateşte pembeleştirilir. Un eklenir ve kavurmaya
devam edilir. Su ve tuz ilave edildikten sonra 1-2 dakika iyice karıştırılır.
Daha sonra doğranmış ısırganotu ilave edilir. Bu
şekilde 10 dakika kadar kaynatılır. Süt eklendikten sonra birkaç dakika daha
kaynatmaya devam edilir. Yumurta sarısı ve krema (veya süzme yoğurdu) ayrı bir
yerde çırpılır. Servis yaparken kaselere alınan çorbanın üzerine hazırladığınız
terbiyeden dökülür. Dilerseniz rendelenmiş kaşar ile de süslenebilir.
Fasulye
dible
Malzemeler:
1
adet orta boy havuç
1
adet orta boy soğan
1
yemek kaşığı yıkanmış pirinç
1
kg. taze fasulye
1/2
çay bardağı zeytin yağı
2
su bardağı su
tuz
karabiber
Hazırlanışı:
Fasulye, soğan ve havuçlar ince ince doğranır.
Doğranan bu sebzeler tencereye alınır, üzerine pirinçler, tuz karabiber
serpilir, zeytin yağ ve su ilave ederek pişirilir. Soğuduktan sonra servis
yapılır.
Hamsi
böreği
Malzemeler:
1
kg hamsi
2
su bardağı pirinç
1
çay bardağı zeytinyağı
1
demet maydanoz
2
adet soğan
2
yemek kaşığı kuşüzümü
1
kesme şeker
1
çay bardağı mısır unu,
tuz
karabiber
Hazırlanışı:
Hamsiler temizlenip kılçıkları çıkarılır. Pirinç yumuşayıncaya kadar haşlanıp
süzülür. Soğanlar inci ince doğranır, maydanozlar temizlenip kıyılır. Haşlanmış
pirince soğanlar, kuşüzümü, şeker, maydanoz, yağın 1/3'ü ve tuz karabiber ilave
edilir, iyice harmanlanır. Yağın geri kalanı fırın tepsisine dökülür hamsilerin
yarısını mısır ununa bulanıp tepsiye dizilir. Üzerine pirinçli harç dökülür.
Kalan hamsiler de unlanıp pirincin üzerine dizilir. Bu şekilde orta hararetli
fırında 20 dakika pişirilir.
Giresun
Kalesini, yaylaları ve müzeyi,
Giresun
pidesi, yaylada et, alabalık ve yöreye özgü yemeklerin (Kara lahana çorbası,
karalahana diplesi, hamsi ve balık çeşitleri)
yemeden,
Fındık,
Peştemal ve Kazancılar Çarşısı'nda satılan el yapımı
hediyeliklerden satın almadan,
...Dönmeyin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder