GENEL
BİLGİLER
Yüzölçümü:
4.307
km²
Nüfus:
175.526 (1990)
İl
Trafik No:
11
Bilecik
ili, Marmara Bölgesi'nin güney doğusunda; Marmara, Karadeniz, İç Anadolu ve Ege
Bölgelerinin kesim noktaları üzerinde yer alır. İlin bilinen en eski isimleri
arasında Agrilion ve Belekoma vardır. Bilecik, Osmanlı İmparatorluğu' nun doğduğu topraklardadır. Sakarya ırmağının etrafında
kurulan ve göletleri ve derelerinin zenginliği ile tanınan yöre antik çağlardan
günümüze tarihin izlerini taşır.
İLÇELER:
Bilecik
ilinin ilçeleri; Bozüyük, Gölpazarı, İnhisar, Osmaneli, Pazaryeri, Söğüt ve
Yenipazar'dır.
Bozüyük:
Bozüyük Frigler döneminde oluşmuş bir yerleşim
merkezidir. 1908’den sonra Ertuğrul Livası’na bağlanarak Kaza merkezi
yapılmıştır. Bozüyük Bilecik’in il olması ile birlikte 1924 yılında ilçe
statüsüne kavuşturulmuştur.
Gölpazarı
:
Bizanslılar döneminde Harmankaya Tekfurluğu’na bağlı
olan Gölpazarı, Osman Gazi tarafından alınmıştır. Gölpazarı kuruluşundan
itibaren sıra ile Resulşel, Dönen ve Akçaova (Akçaoba) adlarıyla
anılmış, son olarak Gölpazarı adını almıştır.
İnhisar
:
İnhisar önceleri Söğüt’e bağlı bir bucak iken mütevazı nüfusuna rağmen coğrafi
konumu dikkate alınarak 1991 yılında ilçe yapılmıştır.
Osmaneli
:
Osmaneli çok eski bir yerleşim yeridir; Trakyalılar, Romalılar ve Bizans'a ait
kalıntılar bunu göstermektedir.
Pazaryeri
:Pazaryeri'nde
ilk yerleşim 1273 yılında olmuştur. Pazaryeri'nde hediyelik ve turistik toprak
ev eşyası ve ağaç eşya yapımcılığı da sürdürülmektedir.
Söğüt
:
Söğüt, Ertuğrul Gazi tarafından bir kuşatma ve mücadele sonucunda 1232 yılında
Bizanslılardan alınmıştır. Ertuğrul Gazi Türbesinin de içinde bulunduğu ilçe
önemli bir turizm merkezidir.
Yenipazar
:
Eski adı Kırka olan Yenipazar, Cumhuriyetten önce Bolu’nun Göynük ilçesine
bağlıydı. 1926’da bucak olarak Gölpazarı’na bağlanmış, 1988’de de ilçe olmuştur.
Karayolu
:
Otobüs Terminal Şehir merkezinde Atatürk Bulvarı üzerinde bulunmaktadır.
Yazıhaneler:
Yüksel
Turizm : (+90-228)212 43 85
Eskişehir
Buzlu Seyahat: (+90-228)212 12 73
İsmail
Ayaz Turizm :(+90-228)212 90 00
Öz
Bilecik Seyahat :(+90-228)212 84 14
Demiryolu
:
Tren istasyonu şehir merkezine 4 km. mesafededir.
İstasyon Tel : (+90-228) 215 80 03
Bilecik
Merkezinin ilçelere uzaklıkları
Söyüt
.......... 29 km
Pazaryeri
.... 30 km
Bozhöyük
.. 34 km
Osamaneli
.. 34 km
Gölpazarı
.... 44 km
İnhisar
....... 56 km
Yenipazar
... 81 km
Anıtlar
Metristepe
Anıtı:
Kurtuluş Savaşının simgesi Zafer Anıtı Bozüyük İlçemizde, İnönü Savaşlarının
kazanıldığı yerdedir.
Türk
Büyükleri Platformu: Tarihte
devlet kuran Türk Büyüklerinin büstlerinin yer aldığı platform Söğüt
İlçesindedir.
Kale
ve Kuleler
Saat
Kulesi:
Bilecik il merkezinde, şehre hakim bir yamaç üzerinde inşa edilmiş, dört
cepheli, saat göstergeli olup, Sultan II. Abdülhamit tarafından yaptırılmıştır.
Belekoma
Kalesi
Hamsu Çayı kenarında sivri bir tepe üzerindedir.
Bizanslılar tarafından Orta Çağ'da yaptırılmıştır.
Han
ve Kervansaraylar
Köprülü
Mehmet Paşa Kervansarayı:
Bilecik-Adapazarı karayolu üzerinde Vezirhan
Beldesindedir. 17.yüzyıl başlarında Sadrazam Köprülü Mehmet Paşa yaptırmıştır.
1915'te sağlam olduğu bilinen çatı bu tarihten sonra çökmüştür. Günümüzde dört
duvar durmaktadır.
Taşhan:
Gölpazarı İlçe merkezindeki Mihalbey tarafından
yaptırılan han, Osmanlı Mirarisinin yapısal
özelliklerini taşır.
Türbeler
Şeyh
Edebalı Türbesi, Ertuğrulgazi Türbesi, Malhatun
Türbesi, Dursun Fakıh Türbesi, Kumral Abdal Türbesi ve
Mihalgazi Türbesi Bilecik'in önemli türbeleridir.
Köşkler
Atatürk
Köşkü:
Bozüyük İlçesine 25 km. uzaklıkta, orman içi güzel bir sivil mimari örneği
dinlenme yeridir.
Çeşmeler
Kaymakam
Çeşmesi :Söğüt
İlçemizde,1919 yılında Kaymakam Sait Bey tarafından yaptırılmış, Osmanlı
Mimarlık Sanatının son örneklerindendir.
İçmeceler
ve Kaplıcalar
Osmaneli-Selçik İçmeleri:
Osmaneli ilçesine 9 km. uzaklıkta ulaşım kara ve demiryolu ile sağlanmaktadır.
İçmenin suyu dört ayrı çeşmeden akar. Mide, karaciğer, safra kesesi bağırsak ve
idrar yolları hastalıklarına iyi geldiği gibi böbrek taşlarının eritilmesi ve
düşürülmesinde etkilidir.
Söğüt
Çaltı Kaplıcası:
Söğüt ilçesi Çaltı beldesinde bulunan kaplıcanın suyu
30 km. uzaklıktaki bir kaynaktan gelmektedir. Banyo ve içme şeklinde
yararlanılan kaplıca; deri hastalıkları, mide rahatsızlıkları, romatizmal hastalıklar, nevrit,
polinevrit ve kadın hastalıklarına iyi gelmektedir.
Yaylalar
Kömürsu
Yaylası: Bozüyük
ilçe merkezine 28 km. uzaklıkta köknar, karaçam, kayın, ardıç, titrek kavak
ağaçlarıyla yaz mevsiminde yemyeşil çimen ve çeşitli çiçeklerle kaplanır. Kış
turizmi açısından önemli yaylalardandır.
Kamçı
Yaylası:
Pazaryeri ilçesinin Bozcaarmut köyü yöresindeki yayla
çam ormanları ile önem taşır. Kamp ve dinlenme yeri olarak kullanılmaktadır.
Sofular
Yaylası: Bozüyük
İlçe Merkezine 25 km. uzaklıktaki çam ve köknar ağaçları ile kaplı yaylanın
yüksekliği ortalama 1600 m. civarındadır. Yayla turizmi açısından önemlidir.
Çiçekliyayla:
Bozüyük
İlçe Merkezine yaklaşık 32 km. uzaklıkta yüksekliği 1906 metre olup, Endemik bitki “Çimtien” sadece
Çiçekliyayla’da yetişmektedir.
Mesire
Yerleri
Küçükelmalı
Gölet Çevresi: Pazaryeri
ilçe merkezine 10 km uzaklıkta Küçükelmalı köyü
yakınındaki gölet çevresi çam ağaçlarıyla kaplı orman içi dinlenme yeridir.
Bozcaarmut
Gölet Çevresi:
Bozcaarmut Köyü yakınlarında ilçe merkezine 15 km
uzaklıkta, çevresi köknar ve çam ormanları ile kaplı bir mesire alanıdır.
Kınık
Şelalesi:
Merkez Kınık Köyü Alamandere mevkii yakınındaki
kayalıktan çıkan su ilginç bir görüntü vermektedir. İl merkezine uzaklığı
yaklaşık 25 km.dir.
Türbin
Mesire Yeri:
İlçe merkezine 7 km. uzaklıktadır. Çağlayanıyla da ilgi çeken ve tercih edilen
bir yerdir.
Dodurga
Barajı:
Bozüyük ilçe merkezine yaklaşık 20 km. uzaklıkta Dodurga kasabasının 2 km. güneybatısında yer alan baraj ve
çevresi dinlenme ve kamp yapmaya elverişlidir. Barajda sazan ve aynalı sazan
balığı yetiştirilmektedir.
Sportif
Etkinlikler
Kanyoning:
Yenipazar, Karahasanlar- İnhisar, Harmanköy arası 3100 mt.
uzunluğundaki kanyon kanyoning için elverişlidir.
Müzeler
Söğüt
Müzesi
Adres:
Ertuğrul Gazi Cad. Söğüt - Bilecik
Tel:
(228) 361 36 94
Bilecik
ilinin en önemli akarsuyu Sakarya Irmağı olup, bir doğal göl, bir de baraj gölü
bulunmaktadır.
İlin
orman zenginliği av hayvanları bakımından da zenginleşmesini sağlamıştır. Bin
metreye kadar yükseklerde orman örtüsü genellikle meşe, otsu bitkiler ve
makilerden oluşmaktadır. 1000 metre ve daha yükseklerde ise karaçam, kayın,
kızılçam, kestane, köknar türündeki yüksek boylu
ağaçlar sıralanır.
Bilecik'
de İç Anadolu Bölgesi' nin sert ve az yağışlı karasal
iklimi ile Akdeniz ve Karadeniz kıyılarının ılık ve yağışlı ılıman iklimleri
arasında geçiş iklimi görülür.
Kentin
Antik Çağdaki hayatı, tarih kaynaklarında Bilecik’i de içine alan Bitinya (Bithynia) bölgesinin
genel tarihi içinde gösterilir. Bitinya bölgesinin
bilinen tarihi M.Ö. 1950’ lerde burada yaşayan Trakya
kavimlerinden Thynler’le başlar. Bölge daha sonra
Mısır, Hitit, Frig, Kimmer,
Lidya, Pers, Makedonya, Bitinya Krallığı, Roma
İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğunun yönetimine
geçmiştir. Bilecik’in bilinen ilk adı Belekoma’ dır.
Tarihte
pek çok kavmin uygarlık ve egemenliğine sahne olan Bilecik, Kayı Boyu’nun Orta Asya’dan 400 çadırla gelip Söğüt’te,
Osmanlı Devletinin kuruluş merkezliğini yaptığı yerdir. İlin tarihçesinin çok
eskilere dayanması ve Osmanlının kurulduğu yer olması ayrıcalığı yanında,
Kurtuluş Savaşı’nda verdiği çetin mücadeleler ve kazanılan zaferlerle
Cumhuriyetin kuruluşunda da önemli bir role sahip olmuştur. Üzerinde çok sayıda
arkeolojik ve tarihi eser bulunan, Bilecik’teki tarihi eserlerin çoğunu Osmanlı
döneminde yapılan camiler, türbeler, hanlar, hamamlar, sivil mimari örnekleri ,
imaret ve benzeri yapılar oluşturmaktadır.
Kayı
Boyu Aşireti mensuplarının 720 yıldan beri geleneksel olarak sürdürdükleri ve
her yıl (Eylül ayının 2. haftası son üç gün) yapılan muhteşem törenlerle
kutlanan “Ertuğrul Gazi’ yi Anma ve Söğüt Şenlikleri”ne çok sayıda yerli ve
yabancı ziyaretçi gelir. Törenlerde yörüklerin kına
gecesi ve yaşantıları canlandırılır, cirit gösterileri yapılır.
Yöresel
yemeklerin çoğunluğunu hamur işleri oluşturur. Yöre halkının bir bölümü,
ekmeğini kendisi pişirir. Pide, bükme hodalak fırında
pişirilen ekmek türleridir.
Yöre
halkı makarna, tarhana, kuskus, erişte gibi yiyecekleri de kendileri hazırlar. Büzme, nohutlu tavuklu
mantı, keşkek, ovmaç çorbası, mercimekli mantı, kesme hamur, keklik kebabı,
köpük helvası, Bilecik'e özgü yemeklerin başlıcalarıdır.
Bilecik'te
Yemek Tarifleri
Büzme
Tatlısı
Kullanılacak
Malzemeler:
1,5
kg. un
2
adet yumurta
250
gr. tereyağı
1
çay bardağı sıvıyağ
1
su bardağı süt
1
yemek kaşığı sirke
1
tatlı kaşığı tozşeker
1
tutam tuz
1
kg. ceviziçi
1
su bardağı susam
50
gr. Hindistan cevizi
400
gdr. nişasta
6
su bardağı tozşeker (ravak için)
5
su bardağı su(ravak için)
Hazırlanışı:
Hamur elde etmek için, yukarıda belirtilen miktarlardaki yumurta, süt, sıvıyağ,
sirke, tozşeker ve un karıştırılır ve hamur iyice yuğurulur. Yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılarak oklava
ile yufka gibi açılır. Hamura kıvamını verebilmek için yeterli miktarda nişasta
ekilir ve açılan yufkalara çekilmiş ceviziçi serpilir.
Yufkalar tekrar oklavaya özenle sarılır. Sarılma işleminden sonra hamurlar
oklavada iken büzdürülür ve oklava içinden çıkarılır. Büzülmüş parçalar isteğe
göre kesilerek yağlı tepsiye dizilir. Üzerine 250 gr. tereyağı eretilerek dökülür. Norman
sıcaklıkta kızdırılan fırına sürülerek, pembeleşinceye kadar pişirilerek
kızarması sağlanır. Pişirme işlemi bittikten sonra soğuması beklenirken, üzerine
dökmen için 6 su bardağı tozşeker 5 su bardağı su ile ravak şeklini alıncaya kadar kaynatılır. Ravak 15 dakika kadar bekletildikten sonra tepsinin üzerine
dökülerek soğumaya bırakılır. Diğer taraftan 1 su bardağı susam ezilerek ateşte
kavrulur ve tepsinin üzerine yayılır. En son olarak 50 gram hindistan cevizi ile üzerine süsleme
yapılır.
Nohutlu
Mantı
Kullanılacak
Malzemeler:
1
kg. un
1
adet yumurta
0,
5 kg. nohut
0,5
kg. yoğurt
2
su bardağı su
150
gr. tereyağı
Tavuksuyu
Yarım
çay bardağı sıvıyağ
1
yemek kaşığı salça
1
demet maydanoz
1
baş sarımsak
bir
miktar karabiber, tozbiber ve
tuz.
Hazırlanışı:
Hamur elde etmek için, yukarıda belirtilen miktarlardaki yumurta, su, tuz ve un
hamur kıvamına gelinceye dek yuğurulur. Yumruk
büyüklüğünde parçalara ayrılarak oklava ile yufka gibi açılır. Açılan yufkalar
4-5 cm. kare biçiminde kesilir. Bir gün önceden ıslatılan nohutlar dövülüp
karabiber ilave edilerek bir karışım elde edilir. Bu karışımdan kesilen
parçaların içine misket büyüklüğünde konarak, dört köşesinden kapatılır ve içine
sıvıyağ sürülmüş tepsiye fazla bastırmadan dizilir. Dizme işlemi tamamlandığında
tepsimiz kızgın fırına sürülür ve altı ve üstü iyice pişirilir. Pişme işleminden
sonda fırından alınarak üzerine mantıların hizasına kadar kaynatılmış tavuksuyu
ilave edilerek tekrar fırına sürülür. Fırında suyunu biraz çektikten sonra
çıkarılarak üzerine önceden hazırlanmış sarımsaklı yoğurt karışımı dökülerek
mantıların üzerine yayılır. Daha sonra üzerine süsleme yapmak için salça,
sıvıyağ ve yaım bardak su ateşte karıştırılarak sos
elde edilir. Yine mantının üzerine ilave etmek için tereyağ ateşte kızdırılarak tozbiberle renklendirilir. Bu karışımlar da mantının üzerine
dökülerek, maydanoz yaprakları ile süslenerek sıcak olarak servis yapılır.
Pazaryeri
İlçesi Kınık Köyünün Toprak Ürünleri ile Dereköy’de
yapılan el sanatı ürünü ağızlıklar, alınabilecek hediyelik eşyalardır.
İnhisar
İlçesi ve Tarpak Beldesi Marmara Bölgesi nar
üretiminde 1. sıradadır.
Ertuğrulgazi’
yi Anma ve Söğüt Şenlikleri ile Bilecik’ in Düşman İşgalinden Kurtuluşu, Ahilik
ve Şeyh Edebalı Kültür Sanat Festivalini
görmeden,
Şeyh
Edebalı , Ertuğrulgazi,
Dursun Fakıh Türbelerini; Metristepe Zafer Anıtı, Türk Büyükleri Platformunu ziyaret
etmeden,
İnhisar’ın
Narını, Pazaryeri’nin meşhur bozası ile helvasını tatmadan,
Söğüt Ertuğrulgazi
Müzesi gezmeden,
Pazaryeri
Kınık Köyü toprak ürünleri almadan,
….
DÖNMEYİN.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder