GENEL
BİLGİLER
Yüzölçümü:
2.140 Km²
Nüfus:
205.834 (1990)
İl
Trafik No:
74
Bartın,
Batı Karadeniz'de doğal güzelliği, plajları, tarihi yapıları, mağaralarıyla ilgi
çeken bir ildir.
İLÇELER:
Bartın
ilinin ilçeleri; Amasra, Kuruçaşile ve Ulus'tur.
Amasra:
Şehir merkezi, Bartın'ın kuzeyinde dik yamaçları Karadeniz'le buluşturan yedi
tepe, beş yarımada ve iki ada üzerinde kurulmuştur.İlçe’ de önemli gelir
kaynaklarından biri turizm sektörüdür. Eşsiz doğal yapısı, 3000 yıllık tarihi
dokusu 1940’ lı yıllardan beri Amasra’ yı turizm cazibe merkezi yapmıştır. Son yıllar da turizm alt
yapı sorumlularının da giderildiği Amasra, yaz – kış turistlerin akınına
uğramaktadır.
Kuruçaşile:
Şehir Merkezi, Bartın'ın kuzey doğusunda zeytin ve sandal burunları ile
sınırlanan koylar üzerinde kurulmuştur.Karaman Meydan köyleri arasında fok
balıklarına mahsus 10x10x10 ebadında kıyı mağarası vardır.
Ulus:
Bartın'ın güneydoğu yönünde, Ulus ve Eldeş çaylarının
birleştiği bir vadide kurulmuştur. Ulukaya Köyü
yakınında şelale ve kanyon oluşmuştur.
Bartın'a
ulaşımın büyük bir bölümü karayolu ile sağlanır.
Karayolu:
Bartın İlinin toplam karayolu uzunluğu 281 km olup, bunun 142 km'si devlet yolları, 139 km'si de
il yolları ağında yer alır. İlde otoyol yoktur.
Bartın’ın
şehirlerarası ulaşımını sağlayan karayolu; batıda Çaycuma-Devrek (Zonguldak) -
Mengen-Yeniçağa (Bolu), güneyde de Safranbolu (Karabük)-Gerede (Bolu) üzerinden
E-80 Otoyolu ile E-5 Devlet yoluna ulaşmaktadır. Doğuda Cide (Kastamonu),
güneyde de yine Safranbolu (Karabük) üzerinden Orta ve Doğu Karadeniz ve İç
Anadolu’ya açılmaktadır.
Demiryolu:
Bartın'a en yakın Demiryolu istasyonu 38 kilometre uzaklıktaki Saltukova'dadır (Zonguldak).
Havayolu:
Bartın'a en yakın havaalanı 38 kilometre uzaklıktaki Saltukova (Zonguldak)'dadır.
Denizyolu
:
Sahil kenti olan Bartın’da uluslararası liman olarak hizmet veren Bartın limanı
aynı zamanda yolcu giriş-çıkış kapısıdır. İlde Bartın limanı ile birlikte Amasra
ve Kurucaşile limanları ulusal ticari limanlar olarak
hizmet vermektedir.
Müzeler
ve Örenyerleri
Amasra
Müzesi
Adres:
Kum Mah.
Dereoğlu
Sok. No:4 Amasra -
Bartın
Tel: (378) 315 10 06
Antik
Tiyatro:
Roma dönemine aittir. Amasra’da Aya Yorgi Tepesi’nin
güney yamacındadır. Sahne binası ve oturma sıralarının bulunduğu bölümler tahrip
olmuştur. Halen mezarlık olarak kullanılmakta olup, sadece giriş kapısına ait
kalıntılar görülebilmektedir.
Roma
Dönemi Kalıntıları:
Halk arasında “Bedesten” olarak adlandırılan kalıntılar Amasra’ya yaklaşık 3 km.
uzaklıktadır. Roma dönemine aittir. Büyük bir yapıttır. Kalıntıların, gymnasion veya Roma hamamı olabileceği de tartışılmaktadır.
Geç dönemde ticari amaçlarla da kullanıldığı ve “Bedesten” adını da buradan
aldığı sanılmaktadır.
Akropol:
Amasra’da Bedesten’in güneybatısındadır. Surlardan çok az bir kısmı ayaktadır.
Burada bulunan bazı sütunlar Amasra Müzesi’nde
sergilenmektedir.
Kaleler
Amasra
Kalesi: İki
ana kütleden oluşmaktadır. Boztepe Adası’nda ve Zindan
Mahallesi’nde yer alan kütleler “Boztepe Kemeri”
denilen bir köprü ile bağlanmaktadır. Boztepe’de yer
alan ve “Sormagir Kalesi” de denilen yapı Roma
dönemine aittir. Kalenin güney surları 200 m. olup, üzerinde 6 burç
bulunmaktadır. Zindan Mahallesi’nde bulunan kısım ise 300 m. uzunluğunda ve 50
m. genişliğinde bir alan çevrelemektedir. Ortalama yüksekliği 17 m’dir. Amasra Kalesi özellikle Cenevizliler tarafından yoğun
biçimde kullanılmış, 14. ve 15. yüzyıllarda ciddi onarımlar
görmüştür.
Camiler
ve Kiliseler
Halilbey
Camii (Yukarı Cami):
Bartın şehir merkezindedir. 1872 yılında Halil Bey tarafından yaptırılmıştır.
Kubbesiz, dikdörtgen planlı, iki pencere ile aydınlanan kagir bir yapıdır.
İbrahimpaşa
Camii (Orta Cami): yerler\ibrahimpasacami.jpg]Bartın
çarşısındadır. Bosna Valisi İbrahim Paşa tarafından yaptırılmıştır. Yapım yılı
bilinmemekle birlikte 150 yıllık bir geçmişe sahip olduğu tahmin edilmektedir,
1864 ve 1897 yıllarında iki yangın geçirdiği, 1898 yılında yeniden yaptırılarak
1901 yılında ibadete açıldığı bilinmektedir. 1968 yılında deprem sonrası tamir
görmüştür. 12'si büyük kubbenin etrafında olmak üzere 32 pencerelidir.Kare
planlı, tek kubbeli ve tek minarelidir. Ana malzeme; köşelerde blok kesme taş,
diğer kısımları moloz taştır. Altında 11 adet dükkân bulunmaktadır.
Fatih
Camii : 9.
yüzyılda Amasra Kalesi içinde yapılmış eski bir Bizans kilisesidir. Amasra'nın
fethi sırasında 1460 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye çevrilmiştir.
İçkale
Mescidi:
Amasra Kalesi içinde, eski bir şapeldir. 15. yüzyılda mescide dönüştürülmüş,
1930 yılında ibadete kapatılmıştır.
9.
yüzyılda çok itinalı bir tuğla-taş örgü sistemi ile yapılan şapel, 11x7 m.
boyutlarındadır. Ambon tonozunda "İsa Peygamber’in
Göğe Yükselişi" (Ascension) sahnesini hatırlatan
izler; ambon, narteks ve
duvarlarının ise, renkli ve dinsel konulu duvar resimleri (fresk) ile süslü
olduğu görülmektedir. Ancak duvarlar ince bir sıva ile kapatıldığından, bu freskolar zamanla düşen sıva tabakaları altından yer yer ortaya çıkmakta ve tahribata uğradığı anlaşılmaktadır.
Aya
Nikolas Kilisesi:
1319 yılında Bartın merkezinde yaptırılan ve 1936 yılından itibaren bir süre
elektrik santralı olarak kullanılan bu tarihi yapı, 1955 yılında restore edilmiş
olup, kültür evi olarak hizmete açılmıştır.
Diğer
Tarihi Yerler
Amasra
Küçüktepe Martyriumu:
Uzun yıllar Roma ve Bizans yönetiminde kalan Amasra'nın, Ereğli ile birlikte
Hıristiyanlığın gizlice örgütlendiği ve M.Ö. 1. yüzyıl sonları ile 2. yüzyılda
bütün imparatorlukta etkisi hızla yayılan Hıristiyanlığın hayli taraftar bulduğu
ilk yerlerden olduğu söylenmekte, 9. yüzyılda Kırım ile ilişkisi bulunan etkin
bir başpiskoposluk merkezi olduğu bilinmektedir.
Yeraltı
Çarşısı:
Amasra’da bulunan ve Roma dönemine ait olduğu sanılan çarşının en önemli bölümü
Tomaşkuyusu mevkiindedir. Bedestendeki yapı
tekniklerinin aynen uygulandığı 17 m’lik bir ana
galeri ile buraya açılan yaklaşık 50 odadan oluşmaktadır. Güneye ve batıya doğru
gidildikçe antik şehir alanlarında yer yer geniş
kanalizasyonlara ve kanalizasyon bacalarına rastlanır.
Hisarkale
Mahzeni:
Kurucaşile’de, tarihi Kromna
kentinin merkezi olan Tekkeönü köyünün Hisarkale mevkiindedir. Tekkeönü
Kalesi’ne ait kalıntılarla bütünleşen ve kale içinden denize kadar uzanan bir
dehliz ile 7 adet kaya kuyusundan oluşmaktadır. Dönemi bilinmemekle birlikte
kuyuların, Kromna halkınca savaşta erzaklarını
saklamak için kullanıldığı, dehlizin gerektiğinde kaleden denize kaçış dehlizi
olduğu ve denize açılan kapısının liman yapımı sırasında doldurulduğu
söylenmektedir.
Yat
Limanları
Amasra
ve Kurucaşile limanları, yat gecelemelerine müsaittir.
Kurucaşile, dağların suya değdiği ve dünyada yapılan
ilk ahşap teknenin yüzdürüldüğü yer olarak bilinir. Şöhretini bugünde
Türkiye'nin güzel ahşap guletlerinin yapıldığı yer olarak devam
ettiriyor.
Mağaralar
Çakraz'daki
Gürcüoluk mağarası ile Kayadibi'ndeki Sipahiler mağarası dikit, sarkıt, traverten ve soğan oluşumlarla muhteşem manzaralar
sergilemektedir.
Gürcüoluk
Mağarası
Plajlar
Bartın’ın
dik ve ormanlık yamaçlarını deniz ile buluşturan 59 km’lik sahil şeridi ve plajları yerli ve yabancı turistlerin
ilgisini çekmektedir. Özellikle İnkumu Plajı deniz
mevsiminin kısa olmasına rağmen (Haziran-Ekim arası) yoğun ilgi görmektedir.
Bunun yanında Amasra, Çakraz, Kızılkum, Mogada, Güzelcehisar ve Bozköy bölgenin
önemli diğer plajlarıdır.
Sportif
Etkinlikler
Doğa
Yürüyüşü :
Bartın yayları, ortalama 1000 metre yükseklikte yeşile bürünmüş ormanlar ve
ortasında benek misali geçici ikamet yerleri, zengin flora ve fauna ve muhteşem
manzaralar ile birer çekim alanıdır. Bartın, yeni parkurlar arayan doğa
yürüyüşçülerine zengin seçenekler sunmaktadır.
Avcılık
:
Bartın, zengin bir av ve yaban hayatına sahiptir. Sadece Bartın-Kastamonu Küre
dağları Milli Parkı içerisinde, 40 memeli hayvan türü ile 129 kuş türüne
rastlanmıştır. Bartın'da sezon boyunca kara avcılığına Uluyayla, Kurucaşile kırsal
kesimi, Kayabaşı, Kayadibi, Büyükdüz, Sarıçicek, Kokurdan, Turanlar gibi yöreler olanak verir. Bölgede
mevsimine göre ördek, kaz, bıldırcın, toy, üveyik, çulluk, geyik, tavşan ve
yaban keçisi gibi av hayvanlarını bulmak mümkündür.
Olta
Balıkçılığı :
Bartın sahillerinde bol miktarda bulunan mezgit, istavrit, çinakop, lüfer,
kefal, kalkan, palamut, zargana, karagöz gibi balık türlerinin, değişik olta
teknikleriyle yakalamak mümkündür.
Sualtı
Dalış Merkezleri :
Karadeniz'in Bartın'a ait bölümü kristal duruluğunda ve turkuvaz renkli suların
da, batık zenginlikler bulundurur.
Milli
Parklar
Bartın-Kastamonu
Küre Dağları Milli Parkı
Ortalama
yüksekliğin 2500 metre olduğu Bartın'da, sahilden iç kısma doğru göreceli
yükseltilerden Küre dağları en önemlisidir. Bartın'a ismini veren Bartın nehri
(Parthenious) 14 kilometre uzunluktadır. Uluyayla, Ardıç, Kalkanlı ve Zoni
(Arıt) ilin önemli yaylalarıdır.
Bartın'ın
yüzde 46'sını ormanlar oluşturur. Bartın'da kışları yağışlı, yazları ılıman
geçen Karadeniz iklimi hüküm sürmektedir.
Bartın,
Karadeniz Bölgesi’nin batı bölümünde yer almaktadır. Bartın ve çevresine ilk
yerleşenler hakkında kesin bilgiler bulunmamakla beraber, yörenin ilk
yerleşenlerinin yöreye M.Ö. 14. yüzyılda gelen Gaşkalar olduğu düşünülmektedir. Hitit İmparatorluğu’nun
önemli bir güç haline gelmeye başlamasıyla beraber bölgedeki Gaşka hâkimiyeti sona ermiştir. Hitit İmparatorluğu’nun
yıkılmasından sonra Lydialılar, Persler,
Makedonyalılar, Bithynia Krallığı ve Romalılar yöreye
hâkim olmuşlardır. Roma döneminde, Bartın’ın askeri ve ekonomik nedenlerden
dolayı önem kazandığı bilinmektedir. Roma İmparatorluğu M.S. 395’te ikiye
ayrıldığında yörenin Doğu Roma toprakları içerisinde kaldığı görülür. Bu
dönemden sonra yörede Bizans etkinliğinin sürdüğü, 13. yüzyılda Türklerin
Anadolu’ya gelmesinden sonra Bartın ve çevresinin Candaroğulları Beyliği’nin hâkimiyetine girdiği
bilinmektedir.
1395’te
Yıldırım Bayezid, Bartın’ı Candaroğulları Beyliği’nden almakla beraber Amasra’da
bulunan Ceneviz kolonisi tesirini sürdürmüş, Amasra 1460 yılında Fatih Sultan
Mehmet döneminde Osmanlı hâkimiyetine geçmiştir.
Bartın,
1924’te Zonguldak’ın ilçesi, 1991’de ise il olmuştur.
Bartın
yemekleri etli, sebzeli, sütlü, hamur işli ve zeytinyağlı yemekler ile pilav,
çorba ve tatlı çeşitlerinden oluşur. Dikkati çeken başka bir husus ise aynı türe
ait yiyeceklerden pek çok çeşidin olmasıdır. Örneğin, ondan fazla dolma ve pilav
çeşidine rastlanır. Bartın mutfağı ile ilgili yapılan araştırmalarda, yüzden
fazla çeşide rastlanmıştır ve bu durum açıkça yöre mutfağının zenginliğini
ortaya koymaktadır.
Bartın'dan
Yemek Tarifleri
Pum
Pum Çorbası
Malzemeler:
10
yemek kaşığı mısır unu,
150
gr. margarin veya 1 fincan zeytinyağı,
50
gr. kıyma,
pastırma
veya sucuk,
2
dilim ekmek,
6
su bardağı su,
1
yemek kaşığı salça,
1
yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri,
1
tatlı kaşığı tuz ve karabiber.
Hazırlanışı:
Bir tencereye mısır unu ve su konularak karıştırılır. Ateşe konulup bir süre
kaynatılmaya devam edilir. Ayrı bir tavada da kıyma ile küp şeklinde doğranmış 1
dilim ekmek yağda kavrulur ve kaynamakta olan çorbanın içine katılır (Arzu
edilirse bir su bardağı süt ilave edilebilir. Süt ilave edilecekse un bir kaşık
artırılır). Tuz ve karabiber konulup bir süre daha kaynatıldıktan sonra ateşten
alınır. Üzerine, küp küp doğranıp yağda kızartılan
ekmek ile salçayla yapılan sos ve rendelenmiş kaşar peyniri serpilerek sıcak
servis yapılır.
Yumurtalı
Isput
Malzemeler:
1
kg. ısbut,
100
gr. margarin,
3-4
adet yumurta,
2
baş soğan,
50
gr. kıyma veya pastırma,
yeterince
tuz ve karabiber.
Hazırlanışı:
Isbutlar iyice yıkanır, atık kısımları kesilip
ayıklandıktan sonra 2 cm. uzunluğunda olabilecek şekilde doğranır. Tencereye
konulan ısbutların üzerini örtecek kadar su konularak
ateşte pişirilir. Haşlana ısbutlar ılıyınca avuç
içinde sıkılarak başka bir kaba alınır. Ayrı bir tencerede de yağ eritilerek
önce doğranan soğanlar kızarıncaya kadar birlikte kavrulur. Bu kez diğer kaptaki
ısbutlar soğan veya kıyma tenceresine konularak birkaç
dakika daha kavrulduktan sonra içine yumurtalar kırılıp yeterince tuz ve
karabiber ilave edilerek karıştırılır.Yumurtalar pişince yemek ateşten
indirilir. Sıcak olarak servis yapılır.
Bartın'da
el dokuma ürünleri, özellikle tel kırma yazmaları ve ahşap baskı yazmaları ülke
çapında ün yapmıştır. Amasra ilçesi ahşap ve dokuma hediyelik eşya yönünden çok
gelişmiştir. Kurucaşile, ülkede en özenli gulet yapım
yeri olarak bilinir.
Amasra'da
balık ve salata yemeden
Bozköy
ve Çakraz'da denize girmeden
Doğa
yürüyüşlerine katılmadan.
Özgün
bir Bartın evi görmeden,
Bartın
Çilek Festivali Kültür ve Turizm Etkinliklerini görmeden,
.....Dönmeyin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder