GENEL
BİLGİLER
Yüzölçümü
:
4.365 km²
İl
Trafik No :
71
Kırıkkale
Orta Anadolu, Orta ve Doğu Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin
kavşak noktası konumunda olması itibariyle önemli bir coğrafi konumda
bulunmaktadır. Zengin tarihsel ve kültürel bir geçmişi olan yöre bir turizm
kenti olma potansiyeli taşımaktadır.
İLÇELER
Kırıkkale
ilinin ilçeleri; Bahşili, Balışeyh, Çelebi, Delice, Karakeçili, Keskin, Sulukyurt ve Yahşihan'dır.
Sulakyurt
:
İlçe 15.yüzyılda Kalecik nahiyesine bağlı bir köy olarak Şeyh Sami tarafından
kurulmuştur. Küçükşami Cami Şeyh Türbesi, Sarıkız Türbesi, Tokuş Sultan Türbesi mevcuttur. Kalekışla Kalesi, Kalekışla Mağrası, Seydin Tepesi ile Gültepe höyüğü belli başlı kültür
değerleridir
Karakeçili
:
İl merkezine uzaklığı 35 km. olup, İlçede 1995 tarihinden itibaren her yıl
Karakeçili Uluslararası Kültür Şenliği yapılmaktadır.
Karayolu
:
Terminal Kent merkezine yaklaşık 78 km uzaklıktadır. Terminale belediye
otobüsleri, dolmuş ve özel taksiler çalışmaktadır.
Demiryolu
:
İstanbul, Diyarbakır, Ankara, Doğu Ekspresi tarifeleri
uygulanmaktadır.
İstasyon
Tel: (+90-318)224 28 58
Camiler
ve Türbeler
Hasandede
Camii ve Türbesi:
Kırıkkale-Merkez İlçeye bağlı, şehre 12 km. uzaklıkta olup, Camii ve Türbe yan
yanadır. Hasandede Camii'nin hicri 1014 (1605) yılında
yapıldığı bilinmektedir.
Yörede
pek çok türbe bulunmaktadır.Bunlar ,Küçükkafşar
Türbesi ,Tokuş Baba Türbesi (Delice ilçesi ,Çatallı köyü ile Kya köyü arası) ,Halil DedeTürbesi
(Çelebi ilçesi ,Halil Dede köyüne 1km. uzaklıkta) gibi türbeler halk tarafından
sürekli ziyaret edilmektedir.
Şeyh
Şamil Camii ve Türbesi:
Sulakyurt İlçe merkezinde bulunan cami Şeyh Şamil tarafından yapılmıştır.
İlçenin kurucusu olan Şeyh Şamil'e ait türbe bu caminin yanında yüksekçe bir
yerde bulunmaktadır.
Köprüler
Çeşnigir
Köprüsü:
Bilinen kaynaklara göre Çeşnigir Köprüsü ve yakınında
bulunan Han Selçuklulara aittir. Köprü, XIII. Yüzyıldan kalma, bir Selçuklu
eseridir.
Sportif
Etkinlikler
Olta
Balıkçılığı:
Kapulukaya Baraj gölü ile Kızılırmak Vadisinde amatör
olarak olta balıkçılığı yapılmaktadır.
İç
Anadolu Bölgesinde yer alan Kırıkkale, doğuda Çorum, Yozgat, güneyde Kırşehir,
batıda Ankara, kuzeyde Çankırı illeri ile komşudur. Denizden yüksekliği 700 m'
dir.
Cumhuriyet
Döneminde 1925 yılında kurulmuştur.Ankara'ya bağlı ilçe iken ,1989 yılında il
olmuştur.
Kırıkkale
mutfağı Anadolu yemeklerinin sergilendiği bir mutfaktır.Kente yerleşenler
geldikleri bölgelerin yemeklerini buraya taşımışlardır.Bu yüzden Kırıkkale
mutfağı çok zengindir.Anadolu yemeklerinde tarım ürünleri , sebze ve hayvan
ürünleri ile ilgili yemekler başı çeker. Yemekleri içerisinde sebze yemeklerinin
her çeşidine rastlanır. Külleme kızartma haşlama ve kavurma yöredeki yaygın et
yemekleridir. Kırsal yörelerde ekmek olarak yufka yapılır. Bunun yanı sıra
bazlama, gözleme, alazlama, kömbe ve katmer gibi ekmek
türleri de yaygındır.
Yöreye
özgü yemek çeşitleri arasında un tarhanası, yoğurtlu tarhana, sızgıt, ekmek aşı
(guymak) madımak, pelte, etli bulgur pilavı ve mantı
yer alır.
Kilim
ve heybe dokumaları yöreye özgü alınabilecek hediyelik
eşyalardır.
Yöreye
özgü kilim ve heybe almadan,
M.K.E.K
Silah Fabrikası Silah Müzesini gezmeden,
Karakeçili
Uluslar Arası Kültür Şölenini (15-16-17 Eylülde)
seyretmeden...
Dönmeyin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder